Castell D`Or Cava Brut Reserva Imperial

Castell D`Or Cava Brut Reserva Imperial

92,00 zł
Brutto

 

Bladożółte wino Cava z zielonymi refleksami.

Delikatne, świeże i owocowe w nosie. W ustach dobrze zbudowane, ze złożonymi tostowymi nutami starzenia. Smak jest długi, gładki i trwały.

Druga fermentacja w butelce, minimum 26 miesięcy.

Idealny jako aperitif o każdej porze. Nadaje się również do wszystkich rodzajów ryb, skorupiaków, białych i czerwonych mięs, sosów itp.

Temperatura podawania: 6 - 8º C

Ilość
Dostępne

Bladożółte wino Cava z zielonymi refleksami.

Delikatne, świeże i owocowe w nosie. W ustach dobrze zbudowane, ze złożonymi tostowymi nutami starzenia. Smak jest długi, gładki i trwały.

Druga fermentacja w butelce, minimum 26 miesięcy.

Idealny jako aperitif o każdej porze. Nadaje się również do wszystkich rodzajów ryb, skorupiaków, białych i czerwonych mięs, sosów itp.

Temperatura podawania: 6 - 8º C

W 1878 roku powstał pierwszy rocznik prawdziwej Cavy, czyli musującego wina hiszpańskiego wytwarzanego przy zastosowaniu procesu drugiej fermentacji alkoholowej w butelce. Metoda ta zwana „szampańską” lub „tradycyjną” po raz pierwszy zastosowana została przez uczonego angielskiego Christopher’a Merret’a w XVII wieku. 95% wszystkich butelek Cavy produkowanych jest w Katalonii. Jednak zgodnie z przepisami DO Cava można ją produkować także w innych regionach Hiszpanii takich, jak: Rioja, Nawarra, Aragonia, Walencja, Estremadura, Kastylia i León.

HI218
6 Przedmioty

Opis

Kolor
białe
Smak
Wytrawne
Kraj
Hiszpania
Producent
Cossetania - Castell D'Or
Region
Katalonia
Apelacja
DO Cava
Szczep
Macabeu, Xarello, Parellada, Chardonnay
Dojrzewanie wina
22 miesiące
Punktacja Vivino
4.1
Tytoń, kawa, czekolada
0
Suszone owoce
3
Dojrzałe owoce
2
Konfitury, wanilia
2
Masło, orzechy
3
Tropikalne owoce
2
Warzywa, zielone owoce
3
Cytrusy, kwaśne owoce
4
Minerały
3
Ściółka leśna, fiołki
0
Piżmo, skóra
0
Dąb, dym, garbniki
0
alkohol
11,5%
Przedział cenowy
70-100zł

Podobne wina

To top