Castell D`Or Cava Brut Reserva Imperial
Bladożółte wino Cava z zielonymi refleksami.
Delikatne, świeże i owocowe w nosie. W ustach dobrze zbudowane, ze złożonymi tostowymi nutami starzenia. Smak jest długi, gładki i trwały.
Druga fermentacja w butelce, minimum 26 miesięcy.
Idealny jako aperitif o każdej porze. Nadaje się również do wszystkich rodzajów ryb, skorupiaków, białych i czerwonych mięs, sosów itp.
Temperatura podawania: 6 - 8º C
Bladożółte wino Cava z zielonymi refleksami.
Delikatne, świeże i owocowe w nosie. W ustach dobrze zbudowane, ze złożonymi tostowymi nutami starzenia. Smak jest długi, gładki i trwały.
Druga fermentacja w butelce, minimum 26 miesięcy.
Idealny jako aperitif o każdej porze. Nadaje się również do wszystkich rodzajów ryb, skorupiaków, białych i czerwonych mięs, sosów itp.
Temperatura podawania: 6 - 8º C
W 1878 roku powstał pierwszy rocznik prawdziwej Cavy, czyli musującego wina hiszpańskiego wytwarzanego przy zastosowaniu procesu drugiej fermentacji alkoholowej w butelce. Metoda ta zwana „szampańską” lub „tradycyjną” po raz pierwszy zastosowana została przez uczonego angielskiego Christopher’a Merret’a w XVII wieku. 95% wszystkich butelek Cavy produkowanych jest w Katalonii. Jednak zgodnie z przepisami DO Cava można ją produkować także w innych regionach Hiszpanii takich, jak: Rioja, Nawarra, Aragonia, Walencja, Estremadura, Kastylia i León.
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- Cossetania - Castell D'Or
- Region
- Katalonia
- Apelacja
- DO Cava
- Szczep
- Macabeu, Xarello, Parellada, Chardonnay
- Dojrzewanie wina
- 22 miesiące
- Punktacja Vivino
- 4.1
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 2
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 3
- Tropikalne owoce
- 2
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 3
- Ściółka leśna, fiołki
- 0
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- alkohol
- 11,5%
- Przedział cenowy
- 70-100zł